Ingrediente:

 • 1 cap de varză dulce
 • 1 cap de varză albă
 • 1 ceapă mare
 • 2 căței de usturoi
 • 4 linguri ulei de măsline
 • sare și piper negru, după gust
 • 1 lingură de paprika
 • 1 lingură de boia de ardei
 • 1 lingură de făină
 • 1 lingură de concentrat de roșii
 • 2 cani de supă sau apă
 • 200 g carne de porc tocată sau afumată (opțional)

Mod de preparare:

 1. Tăiați varza dulce și varza albă în jumătăți și apoi în fâșii subțiri.
 2. Tăiați ceapa mare și usturoiul în bucăți mici.
 3. Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare și adăugați ceapa, usturoiul și carnea tocată sau afumată (dacă alegeți să o utilizați).
 4. Amestecați până ce ceapa devine moale și carnea este rumenă. Adăugați paprika, boia de ardei și făina și amestecați bine pentru a se combina.
 5. Adăugați varza dulce și varza albă și amestecați bine pentru a se amesteca cu ingredientele din tigaie.
 6. Adăugați concentratul de roșii și 2 cani de supă sau apă și amestecați bine.
 7. Acoperiți tigaia și lăsați varza să se fiarbă încet timp de 30-40 de minute, amestecând din când în când.
 8. Adăugați sare și piper după gust și amestecați.
 9. Serviți varza a la Cluj cu varză dulce caldă, alături de o felie de pâine sau o porție de orez fiert.Varza a la Cluj cu varză dulce este o rețetă traditională din vestul României, care se prepară în mod obișnuit în perioada rece. Acest fel de mâncare poate fi una dintre cele mai populare opțiuni pentru o masă caldă și sățioasă, fiind o alegere perfectă pentru o zi friguroasă sau pentru oamenii care iubesc preparatele cu varză.

  Varza dulce și varza albă sunt ingredientele de bază pentru această rețetă, dar puteți adăuga și alte legume, precum morcovi, ardei sau cartofi, pentru a adăuga mai multă culoare și nutrienți la preparat. Ceapa, usturoiul și carnea tocată sau afumată sunt adăugate pentru a adăuga savoare, iar paprika, boia de ardei și concentratul de roșii sunt utilizate pentru a da mai multă aromă și culoare la varza a la Cluj.

  Rețeta poate fi personalizată în funcție de preferințele personale, cum ar fi adăugarea sau eliminarea anumitor ingrediente sau adăugarea unor condimente suplimentare, precum chimen sau busuioc, pentru a adăuga mai multă aromă. De asemenea, puteți folosi supă sau apă pentru a fierbe varza, în funcție de preferința dvs. pentru textura și consistența finală.

  Varza a la Cluj cu varză dulce este un fel de mâncare versatil, care poate fi servit cu o felie de pâine sau o porție de orez fiert, sau chiar cu paste sau cartofi prăjiți. Este, de asemenea, o alegere ideală pentru a fi pregătită în cantități mari, deoarece poate fi păstrată în frigider timp de câteva zile și reîncălzită la nevoie.

  Varza a la Cluj cu varză dulce este un fel de mâncare sănătos și delicios, care poate fi pregătit cu ușurință în confortul propriei case. Este o alegere perfectă pentru o masă caldă și hrănitoare.

În plus, varza a la Cluj cu varză dulce este o opțiune economică pentru o masă completă, deoarece ingredientele sunt ușor accesibile și pot fi găsite în majoritatea magazinelor alimentare. Varza dulce și varza albă sunt cele mai ușor de găsit și de obicei sunt disponibile în fiecare sezon, ceea ce înseamnă că această rețetă poate fi pregătită pe tot parcursul anului.

Acest fel de mâncare poate fi preparat cu ușurință și nu necesită prea mult timp sau efort. Se taie legumele și carnea, se călesc împreună într-o tigaie, apoi se adaugă condimentele și se fierbe varza împreună cu legumele și carnea. Prepararea poate fi ușurată prin utilizarea unui slow cooker sau a unui cuptor, unde puteți lăsa ingredientele să se gătească încet și în mod uniform, fără a fi necesar să le amestecați sau să le monitorizați în mod constant.

Varza a la Cluj cu varză dulce poate fi o opțiune perfectă pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană, deoarece nu conține carne și poate fi făcută cu ușurință fără carne sau cu alternativa vegană la carne. Acest fel de mâncare este, de asemenea, bogat în nutrienți, cum ar fi vitamina C, potasiu și fier, care ajută la menținerea sănătății generale.

În concluzie, varza a la Cluj cu varză dulce este o rețetă versatilă, sănătoasă și delicioasă, care poate fi preparată cu ușurință și poate fi personalizată în funcție de preferințele dvs. Este o alegere perfectă pentru o masă caldă și hrănitoare, care vă va oferi energie și va satisface nevoile nutriționale.

Poftă bună!