Ingrediente:

 • 1 rata (aproximativ 1-1.5 kg)
 • sare si piper dupa gust
 • 1 legatura de ierburi aromatice (rosmarin, cimbru, patrunjel)
 • 1 ceapa mare, taiata in jumatate
 • 3 catei de usturoi, taiati in jumatate
 • 1/2 cana vin alb sau suc de rosii
 • 1/4 cana ulei de masline

Mod de preparare:

 1. Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius.
 2. Curatati si spalati rata, apoi uscati-o cu prosoape de hartie.
 3. Condimentati rata cu sare si piper, apoi asezati-o intr-un vas pentru cuptor.
 4. Adaugati ierburile aromatice, ceapa si usturoiul in jurul ratii.
 5. Turnati vinul sau sucul de rosii peste rata si presarati cu ulei de masline.
 6. Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si introduceti-l in cuptor.
 7. Gatiti rata timp de aproximativ 2-2.5 ore, sau pana cand carnea este moale si usor de desprins de pe oase.
 8. Serviti rata calda, impreuna cu sosul si legumele din vas.

Rata este unul dintre cele mai bune si mai versatile animale de carne, care poate fi gatita in mai multe moduri, cum ar fi prajita, fripta, fiarta sau coptă. Cea mai populară metodă de a găti rata este prin cuptor, deoarece aceasta permite carnea să se coacă încet și să se umple cu aromele condimentelor și ierburilor aromatice.

Cu toate acestea, pentru a obține o rata delicioasă și suculentă, este important să o pregătiți corect. Înainte de a fi pusă în cuptor, rata trebuie curățată și spălată bine, iar apoi uscată cu prosoape de hârtie pentru a elimina orice exces de umiditate.

Condimentarea este, de asemenea, foarte importantă, deoarece aceasta va ajuta la a da carnei un gust delicios. Sarea și piperul sunt cele mai comune condimente utilizate, dar puteți adăuga și altele, cum ar fi ierburi aromatice, usturoi, ceapa sau chiar mirodenii precum cumin sau paprika.

In timpul coacerii, este important să se acopere vasul cu folie de aluminiu sau o capac, astfel incat sa se mentina umiditatea și sa se evite uscarea carnei. De asemenea, este recomandat să turnați vin alb sau suc de roșii peste rata, precum și ulei de măsline, care vor ajuta la a da carnei un gust delicios și o textură moale.

Este important să monitorizați timpul de coacere, deoarece acesta poate varia în funcție de mărimea și greutatea ratatului. În general, o rata de 1-1.5 kg poate fi gatită în cuptor timp de aproximativ 2-2.5 ore, sau până când carnea este moale și ușor de desprins de pe oase.

Când este gata, rata trebuie scoasă din cuptor și lăsată să se odihnească pentru câteva minute înainte de a fi tăiată și servită. Puteți servi rata cu sosul și legumele din vas, precum și cu orice alte garnituri.

Rata este una dintre cele mai bune si versatile surse de carne, fiind delicioasa gatita in cuptor. Este important sa fie pregatita corect, curatata si condimentata inainte de a fi pusa in cuptor, pentru a obtine o carne suculenta si delicioasa. Este recomandat sa se acopere cu folie de aluminiu sau capac, si sa se adauge vin sau suc de rosii si ulei de masline pentru a da carnei un gust si o textura delicioase.

Va multumim pentru vizionarea postarii [page_title]

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*