
Reteta traditionala romaneasca „Poale-n brâu” este un fel de mancare delicios si traditional, care este perfect pentru micul dejun sau ca desert.
Ingrediente:
- 1 kg de faina
- 500 ml de lapte cald
- 2 oua
- 50 g de drojdie proaspata
- 2 linguri de zahar
- 2 linguri de sare
- 100 g de unt sau margarina
- 1 lingura de ulei pentru uns
- zahar pudra si miere, pentru servit (optional)
Instructiuni:
- Incepeti prin a amesteca drojdia cu o lingura de zahar si o lingura de faina intr-un bol mic. Adaugati putin lapte cald si amestecati pana cand obtineti o compozitie neteda. Acoperiti bolul cu un prosop si lasati sa se odihneasca in jur de 30 de minute sau pana cand drojdia s-a activat si a crescut.
- Intr-un bol mare, amestecati faina, sarea si restul de zahar. Adaugati ouale si compozitia de drojdie si amestecati bine. Incorporati untul sau margarina si adaugati laptele cald treptat, amestecand continuu, pana cand obtineti un aluat neted si elastic.
- Acoperiti bolul cu un prosop si lasati sa se odihneasca aluatul intr-un loc cald pentru aproximativ 30 de minute sau pana cand a crescut.
- Dupa ce aluatul s-a odihnit, impartiti-l in bucati egale si formati bilutele. Asezati-le pe o tava unsa cu ulei si acoperiti cu un prosop, lasandu-le sa se odihneasca inca 30 de minute.
- In acest timp, incalziti uleiul intr-o tigaie sau o oala mare la foc mediu. Cand uleiul este incins, adaugati bilutele si prajiti-le pe ambele parti, pana cand sunt aurii si crocante.
- Scoateți cu o lingura si așezați-le pe un servețel pentru a elimina excesul de ulei.
- Serviti calde sau reci, presarate cu zahar pudra sau miere, daca doriti. Poale-n brâu sunt cele mai bune cand sunt proaspete si calde, dar pot fi pastrate in frigider pentru a fi incalzite si servite mai tarziu.
Reteta Poale-n brâu este o reteta traditionala romaneasca, care este perfecta pentru micul dejun sau ca desert. Este o reteta simpla, dar delicioasa, care poate fi adaptata dupa preferinte si poate fi servita cu diverse topping-uri, cum ar fi zahar pudra sau miere. Este o reteta versatila, care poate fi adaptata dupa nevoile si preferintele fiecaruia.
In plus, Poale-n brâu poate fi preparat cu diferite ingrediente suplimentare pentru a adauga mai multa savoare. De exemplu, puteti adauga ciocolata, fructe, nuci sau seminte in aluat pentru a obtine o varianta dulce sau puteti adauga ierburi sau condimente pentru o varianta sarata.
Reteta poate fi personalizata in functie de anotimp si de ingredientele disponibile. De exemplu, in perioada de vara puteti adauga fructe proaspete, precum zmeura sau afine, pentru un gust delicios si proaspat.
Este important sa respectati timpul de odihna al aluatului si sa verificati daca bilutele sunt gata prin apasarea cu degetul, daca se ridica inapoi, inseamna ca sunt gata.
Poale-n brâu este o reteta traditionala care poate fi personalizata si adaptata dupa preferintele fiecaruia. Este o reteta simpla si delicioasa, care poate fi preparata in avans si pastrata in frigider sau congelator pentru a fi incalzita si servita mai tarziu. Este o reteta versatila si poate fi servita ca mic dejun sau ca desert, si poate fi adaptata dupa anotimp si ingredientele disponibile.
Poftă bună!