Ingrediente:

  • 500g paste (spaghetti, penne sau fettuccine)
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 500g carne de vita sau de porc, tocata
  • 400g conserva de rosii sau 1 cana suc de rosii
  • 2 linguri de vin rosu
  • 1 lingura de concentrat de rosii
  • 1/2 lingurita de oregano uscat
  • 1/2 lingurita de busuioc uscat
  • sare si piper dupa gust
  • parmezan ras, pentru servit

Instructiuni:

  1. Fierbeti pasta conform indicatiilor de pe ambalaj pana devine moale. Scurgeti si setati deoparte.
  2. Intr-o tigaie mare, incalziti putin ulei si adaugati ceapa si usturoiul. Gatiti pana devin moi si parfumati, adaugand sare si piper dupa gust.
  3. Adaugati carnea tocata si gatiti pana devine aurie, amestecand des.
  4. Adaugati rosiile (conserva sau suc), concentratul de rosii, vinul, oregano si busuioc. Amestecati bine.
  5. Reduceti focul si gatiti sosul pentru 15-20 minute sau pana se ingroasa.
  6. Adaugati pasta fierbinte la sosul de carne si amestecati bine.
  7. Serviti cald, presarat cu parmezan ras.

Sosul Bolognese este un sos clasic italian, cunoscut in intreaga lume, care se serveste peste paste. Este un sos de carne, cu rosii si condimente, care se gateste incet pentru a-si dezvolta aromele si textura. Sosul Bolognese este, de asemenea, un sos versatil, care poate fi folosit ca baza pentru alte retete, cum ar fi lasagna sau moussaka.

Pentru a face un sos Bolognese de calitate, este important sa alegeti ingredientele potrivite. Carnea poate fi de vita sau de porc sau chiar o combinatie intre cele doua. Rosiile trebuie sa fie proaspete si bine coapte, dar daca nu sunt disponibile, puteti folosi o conserva sau un suc de rosii.

Condimentele sunt, de asemenea, foarte importante in sosul Bolognese. Oregano si busuiocul adauga un parfum si o aroma puternice, in timp ce vinul rosu adauga un element de aciditate care echilibreaza sosul. Nu trebuie sa fie neaparat vin rosu de buna calitate, dar nu ar trebui sa folositi un vin de cea mai buna calitate pentru a face sosul Bolognese.

In ceea ce priveste pasta, puteti folosi orice fel de pasta doriti, de la spaghetti la penne sau fettuccine. Acest sos se potriveste bine cu paste lungi, cum ar fi spaghetti sau fettuccine, care se prind usor de sos.

Pentru a servi, turnati sosul Bolognese peste pasta fierbinte si presarati cu parmezan ras. Daca doriti sa adaugati un element crocant, puteti adauga crutoane de paine sau o bucata de paine crocanta. Acest sos poate fi, de asemenea, tinut la frigider pentru a fi utilizat mai tarziu sau congelat pentru a fi folosit intr-o zi ocupata.

In concluzie, sosul Bolognese este o reteta clasica si versatila care poate fi adaptata in functie de preferintele fiecaruia. Este important sa alegeti ingredientele potrivite, sa gatiti sosul incet si sa serviti cald, presarat cu parmezan ras.

Poftă bună!