Ingrediente:

  • 500g faina
  • 50g unt
  • 200ml lapte cald
  • 50g zahar
  • 1 ou
  • 1 pliculet de drojdie uscata
  • sare

Mod de preparare:

  1. Incepeti prin a incalzi laptele pana devine caldut, apoi adaugati drojdia uscata si lasati-o sa se activeze timp de cateva minute.
  2. Intr-un castron mare, amestecati faina, zaharul si sarea. Adaugati oul si untul topit si amestecati bine.
  3. Adaugati laptele cu drojdie activat si amestecati pana se formeaza o coca moale. Daca coca este prea moale, puteti adauga inca putina faina.
  4. Transferati coca intr-un castron uns cu ulei si acoperiti-l cu un prosop curat. Lasati sa se odihneasca timp de aproximativ o ora, sau pana se dubleaza in volum.
  5. Dupa ce a crescut, transferati coca intr-o tava unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt si modelati-o in forma dorita.
  6. Lasati grisul sa se odihneasca timp de inca 30 de minute.
  7. Preincalziti cuptorul la 180°C si coaceti grisul timp de aproximativ 30-35 minute, sau pana devine aurie si se zgomoteasca cand este batut usor.
  8. Lasati grisul sa se raceasca in tava timp de cateva minute, apoi transferati-l pe un gratar.
  9. Serviti grisul cald cu unt sau gem de fructe, sau cu orice alta garnitura doriti.

Acesta este un mod simplu de a prepara gris cu lapte, perfect pentru micul dejun sau gustare. Bucurati-va de acest prajitura traditionala!

Pentru reteta de gris cu lapte avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 500g gris, 1 litru de lapte, 100g zahar, 1 pachetel praf de copt, vanilie, sare.

Mod de preparare:

  1. Punem grisul intr-un vas si il acoperim cu apa, adaugam sare si il fierbem pana devine moale.
  2. In timp ce grisul fierbe, incalzim laptele intr-o alta craticioara. Adaugam zaharul si vanilia si amestecam pana se topeste zaharul.
  3. Adaugam praful de copt intr-o lingura de lapte si amestecam bine.
  4. Adaugam compozitia de lapte si praf de copt in grisul fiert si amestecam bine.
  5. Lasam sa fiarba pentru inca 5 minute, pana cand devine ca o papa.

Acesta reteta de gris cu lapte poate fi servita calda sau rece, fiind un desert perfect pentru familie sau pentru musafiri. Poate fi personalizat prin adaugarea de fructe sau scortisoara.

In cazul in care doriti sa adaugati fructe in reteta de gris cu lapte, puteti folosi mere sau pere coapte, taiate in cuburi mici si adaugate in compozitia de gris si lapte inainte de a fierbe. De asemenea, puteti adauga si scortisoara pentru un plus de aroma si savoare.

Acest desert este simplu si rapid de preparat si poate fi o alegere perfecta pentru micul dejun sau gustarea de dupa-amiaza. Poate fi preparat cu usurinta si in cantitati mari pentru a fi servit la evenimente sau reuniuni.

In afara de faptul ca este gustos, grisul cu lapte este si foarte sanatos, fiind o sursa importanta de energie si nutrienti. Laptele este bogat in calciu, proteine si vitamine, iar grisul este o sursa buna de carbohidrati si fibre.

In concluzie, reteta de gris cu lapte este un desert clasic si versatil, care poate fi personalizat in functie de preferinte si care ofera o sursa importanta de energie si nutrienti pentru intreaga familie.

Poftă bună!