Ingrediente:

 • 500g făină albă
 • 100g zahăr
 • 50g unt moale
 • 3 ouă
 • 100 ml lapte călduț
 • 50g drojdie proaspătă sau 10g drojdie uscată
 • esență de vanilie
 • sare
 • 200g fructe confiate (stafide, smochine, etc.)
 • 2-3 linguri de rahat (opțional)
 • 1 ou pentru uns cozonacul înainte de a fi copt

Mod de preparare:

 1. Încălziți laptele și turnați drojdia, o lingură de zahăr și o lingură de făină. Amestecați bine până se formează o spumă.
 2. Într-un bol mare, amestecați făina cu sarea și zahărul ramas. Adăugați ouăle, untul și esența de vanilie.
 3. Adăugați treptat compoziția de drojdie și amestecați până se obține un aluat moale.
 4. Adăugați fructele confiate și rahatul (dacă doriți). Amestecați bine.
 5. Acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați aluatul să crească timp de 1-2 ore sau până când se dublează volumul.
 6. Dati forma dorită cozonacului și așezați-l într-o tavă unsă cu ulei sau unsă cu unt.
 7. Ungeți cozonacul cu un ou bătut și lăsați-l să crească timp de inca 30 de minute.
 8. Preîncălziți cuptorul la 180°C și coaceți cozonacul timp de 30-40 de minute sau până când devine auriu.
 9. Lasați cozonacul să se răcească și poate fi servit cu dulceață sau iaurt.â

Cozonacul cu fructe confiate este un desert clasic românesc, perfect pentru perioadele de sărbătoare sau pentru a umple casa cu un miros deosebit de patiserie proaspătă. Acest cozonac este plin de arome și texturi, grație fructelor confiate adăugate la compoziție.

Pentru a pregăti acest cozonac, începeți prin a pregăti compoziția de drojdie. Încălziți laptele și turnați drojdia, o lingură de zahăr și o lingură de făină într-un bol mic. Amestecați bine până se formează o spumă, apoi acoperiți bolul cu un prosop curat și lăsați să se odihnească timp de 10-15 minute.

Într-un bol mare, amestecați făina cu sarea și zahărul ramas. Adăugați ouăle, untul moale și esența de vanilie și amestecați bine. Adăugați apoi compoziția de drojdie și amestecați până se obține un aluat moale și fără cocoloașe.

Adăugați fructele confiate și rahatul (dacă doriți), amestecați bine și acoperiți bolul cu un prosop curat. Lăsați aluatul să crească timp de 1-2 ore sau până când se dublează volumul. Dati forma dorită cozonacului și așezați-l într-o tavă unsă cu ulei sau unsă cu unt. Ungeți cozonacul cu un ou bătut și lăsați-l să crească timp de inca 30 de minute.

Preîncălziți cuptorul la 180°C și coaceți cozonacul timp de 30-40 de minute sau până când devine auriu. Lasați cozonacul să se răcească, apoi tăiați un bucățel și savurați aroma și textura delicioasă. Cozonacul cu fructe confiate poate fi servit cu dulceața.

Cozonacul cu fructe confiate este un desert versatil și poate fi personalizat în funcție de preferințele dvs. Puteți adăuga diferite tipuri de fructe confiate, cum ar fi stafide, smochine, curmale sau prune, sau chiar nuci sau alune, pentru a adăuga o textură crocantă. De asemenea, puteți utiliza esențe diferite, cum ar fi rom sau esență de lămâie, pentru a adăuga un accent diferit de arome.

Un alt aspect important al cozonacului cu fructe confiate este să se asigure că aluatul a crescut suficient înainte de a fi copt. Acest lucru se poate face prin verificarea aluatului după 1-2 ore și prin apăsarea cu degetul. Dacă degetul rămâne în aluat, atunci acesta a crescut suficient și poate fi coaptă.

Cozonacul cu fructe confiate poate fi servit cald sau la temperatura camerei și poate fi păstrat în frigider pentru a fi savurat pe parcursul a câtorva zile. De asemenea, poate fi înghețat pentru a fi savurat mai târziu. Acest cozonac este perfect pentru a fi servit la micul dejun sau la ceai, sau chiar ca desert după masă.

În concluzie, cozonacul cu fructe confiate este un desert tradițional, ușor de pregătit și versatil, perfect pentru a umple casa cu un miros de patiserie proaspătă. Este o rețetă simplă și delicioasă, care poate fi personalizată în funcție de preferințele dvs. Deci, nu ezitați să încercați această rețetă acasă și să savurați o porție de cozonac cu fructe confiate, proaspăt iesit din cuptor!

Poftă bună!

Va multumim pentru vizionarea postarii [page_title]