Ingrediente:

  • 250g griu
  • 250ml apa
  • 500ml lapte
  • 100g zahar
  • 1 lingura sare
  • 50g ulei
  • 50g nuci
  • 50g fructe confiate
  • 1 lingura scortisoara

Mod de preparare:

  1. Se pune griul la fiert in apa cu sare, pana devine moale (circa 15 minute).
  2. Se adauga laptele si se mai fierbe inca 5 minute.
  3. Se adauga zaharul, uleiul si scortisoara si se amesteca bine.
  4. Se adauga nucile si fructele confiate si se amesteca.
  5. Se pune compozitia in forme mici si se lasa la racit.
  6. Se serveste rece.

Coliva este un desert traditional din cultura noastra, fiind servit cu mare drag in special in perioada Postului, dar poate fi consumat si in alte momente ale anului. In unele regiuni din Romania, se obisnuieste sa se ofere coliva la nunta sau la botez, considerandu-se un simbol al norocului si al prosperitatii.

Ingredientele folosite in reteta sunt simple si usor de gasit, iar modul de preparare este destul de rapid si usor. Griul fiert in apa cu sare se amesteca cu laptele, zaharul, uleiul, scortisoara, nucile si fructele confiate, dupa care compozitia rezultata se pune in forme mici si se lasa la racit.

Cu toate ca este un desert simplu, coliva poate fi adaptata in functie de preferintele personale, prin adaugarea unor ingrediente precum miere, fructe uscate, coaja de lamaie sau portocala, vanilie sau altele. Acestea pot fi adaugate in compozitie sau pot fi presarate deasupra colivei dupa ce aceasta a fost pusa in forme.

In perioada Postului, coliva este un desert perfect pentru a ne satisface pofta de dulce, fiind in acelasi timp o sursa de energie si nutrimente. De asemenea, este un aliment sanatos, cu un continut scazut de grasimi si cu un aport ridicat de carbohidrati, ideal pentru a ne mentine in forma.

In concluzie, coliva este un desert traditional romanesc, simplu si gustos, care poate fi preparat cu usurinta acasa. Este un aliment sanatos si poate fi adaptat in functie de preferintele personale, fiind o sursa de energie si nutrimente ideala in perioada Postului sau in alte momente ale anului. Asadar, nu ezitati sa incercati aceasta reteta si sa savurati coliva, un desert traditional si delicios.

Coliva este un desert traditional si apreciat in multe regiuni din Romania. Este usor de preparat si poate fi adaptat in functie de preferintele fiecarei persoane. Se poate adauga miere, coaja de lamaie sau portocala, vanilie, fructe uscate sau orice alte ingrediente dorite, pentru a-i da un gust si o aroma personala.

Acest desert poate fi servit atat cald, cat si rece, fiind un aliment energizant si satios, ideal pentru a ne mentine in forma si pentru a ne satisface pofta de dulce. Coliva poate fi oferita si ca simbol al norocului si al prosperitatii, fiind un element important al traditiilor si obiceiurilor din cultura noastra.

In perioada Postului, coliva poate fi un desert perfect pentru a ne hrani in mod sanatos si pentru a ne satisface pofta de dulce. De asemenea, poate fi servita si in alte momente ale anului, fiind un desert delicios si usor de preparat.

In concluzie, coliva este un desert traditional si gustos, care poate fi adaptat in functie de preferintele personale si care poate fi oferit atat ca simbol al norocului si al prosperitatii, cat si ca un desert energizant si satios. Asadar, incercati aceasta reteta si bucurati-va de un desert delicios, traditional si sanatos.

Poftă bună!

Va multumim pentru vizionarea postarii [page_title]