Ingrediente:

 • 4-6 cartofi
 • 200 ml smântână sau smântână pentru gătit
 • 100 g brânză rasă (Cheddar, Emmental sau Parmesan)
 • sare și piper negru, după gust
 • optional: usturoi pisat, pătrunjel sau alte ierburi aromatice

Instructiuni:

 1. Preîncălziți cuptorul la 200°C.
 2. Spălați și curățați cartofii, apoi tăiați-i în felii subțiri.
 3. Așezați feliile de cartof într-un vas pentru gratinat sau într-o tavă pentru cuptor, fără a le suprapune.
 4. Adăugați sare, piper și usturoi (sau alte ierburi) peste feliile de cartof.
 5. Turnați smântâna peste cartofi și răspândiți uniform brânza rasă deasupra.
 6. Acoperiți vasul sau tava cu hârtie de copt sau folie de aluminiu și introduceți-l în cuptor.
 7. Coaceți timp de 30-40 de minute sau până când cartofii sunt fierți și brânza este aurie și rumenă.
 8. Serviți cald.

Cartofii gratinati sunt un fel de mancare clasic si delicios, care poate fi servit ca acompaniament la mai multe feluri de mancare, sau poate fi servit ca un fel principal. Ei sunt preparati din cartofi feliati, care sunt acoperiti cu smantana, branza si condimente. Acest amestec este apoi copt in cuptor, pana cand cartofii sunt patrunsi si branza devine aurie si rumenie.

Exista multe modalitati de a prepara cartofi gratinati si de a le personaliza, in functie de preferinte si de ingrediente disponibile. Unele optiuni includ adaugarea de usturoi pisat, patrunjel, sau alte ierburi aromatice, precum rozmarin sau busuioc. De asemenea, poti folosi orice fel de branza rasa, in functie de preferintele tale, de la Cheddar la Emmental sau Parmesan.

Pentru a prepara cartofi gratinati perfecti, este important sa tai cartofii in felii subtiri, astfel incat sa se gateasca uniform in cuptor. De asemenea, este important sa acoperi vasul cu hartie de copt sau folie de aluminiu in timpul coacerii, astfel incat sa pastrezi umiditatea si sa eviti arsura.

Cand sunt gata, cartofii gratinati trebuie serviti cald si pot fi savurati singuri sau alaturi de carne, peste sau legume. Ei sunt o optiune ideala pentru o cina rapida si usoara, sau pentru o masa speciala cu familia si prietenii.

In concluzie, cartofii gratinati sunt o reteta clasica, versatila si delicioasa, care poate fi personalizata in functie de preferinte si ingrediente disponibile. Ei sunt usor de preparat si pot fi serviti ca acompaniament sau ca fel principal, oferind un adaos de savoare si aroma la orice masa.

Cartofii gratinati sunt o reteta simpla si rapida, care poate fi personalizata in functie de preferinte si ingrediente disponibile. Ei sunt gatiti prin acoperirea feliilor de cartofi cu smantana si branza, care se coace in cuptor pana cand devin aurii si rumenii.

In plus, poti adauga diferite condimente si ierburi pentru a le da un plus de aroma si savoare. Usturoi pisat, patrunjel sau rozmarin sunt doar cateva exemple de ingrediente care se pot adauga la acest fel de mancare.

Este important sa folosesti cartofi curatati si taiati in felii subtiri, astfel incat sa se gateasca uniform si sa devina moi in interior si rumeniti la exterior. De asemenea, acoperirea vasului cu hartie de copt sau folie de aluminiu poate ajuta la pastrarea umiditatii si la evitarea arsurii.

Servit cald, cartofii gratinati pot fi savurati singuri sau alaturi de carne, peste sau legume, oferind un plus de savoare si aroma la orice masa. Sunt o optiune ideala pentru cine rapide si usoare sau pentru mese speciale cu familia si prietenii.

In concluzie, cartofii gratinati sunt o reteta clasica si versatila, care poate fi personalizata in functie de preferinte si ingrediente disponibile. Ei sunt usor de preparat si ofera un adaos de savoare si aroma la orice masa.

Poftă bună!

Va multumim pentru vizionarea postarii [page_title]