Ingrediente:

  • 1 kg carne de porc (tot sau mix de pulpa si cotlet)
  • 2-3 cepe mari
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2-3 rosii
  • 1 ardei gras
  • 2-3 morcovi
  • 2-3 tije de telina
  • sare si piper, dupa gust
  • 2-3 linguri de ulei
  • 500 ml apa sau supa de carne
  • optional: ierburi (patrunjel, cimbru, rozmarin), vin alb

Instructiuni:

  1. Taiati carnea de porc in bucati medii si condimentati cu sare si piper.
  2. Taiati cepele marunt si usturoiul in felii subtiri.
  3. Taiati rosiile, ardeiul gras si legumele in cuburi mici.
  4. Incingeti uleiul intr-un ceaun si prajiti carnea pana devine aurie.
  5. Adaugati ceapa si usturoiul si prajiti pana devin aurii.
  6. Adaugati legumele si prajiti pana incep sa se inmoaie.
  7. Daca doriti, adaugati vinul alb si lasati sa evapore alcoolul.
  8. Adaugati apa sau supa de carne si acoperiti ceaunul cu capac.
  9. Lasati sa fiarba la foc mediu-mic timp de 45-60 minute, sau pana cand carnea este bine fierbinte si legumele sunt moi.
  10. Serviti cald, cu mamaliga sau orez, si presarat cu ierburi proaspete, cum ar fi patrunjel sau cimbru.

Carnea de porc la ceaun este o reteta clasica si populara in multe tari din Europa de Est si Centrala. Este o mancare perfecta pentru o cina de familie sau un weekend petrecut acasa, fiind usor de preparat si satisfacand nevoile gustative ale tuturor.

Acest tip de reteta poate fi usor adaptat pentru a se potrivi cu preferintele fiecarei familii, prin adaugarea sau eliminarea anumitor ingrediente, sau prin varierea timpului de gatire. De exemplu, puteti adauga mai multe legume, cum ar fi ardei, vinete sau dovlecel, pentru a face aceasta reteta mai sanatoasa. De asemenea, puteti inlocui apa sau supa de carne cu vin, pentru a da un gust mai intens si o aroma mai bogata mancarii.

In ceea ce priveste acompaniementul, mamaliga si orezul sunt cele mai populare optiuni, insa puteti folosi si alte tipuri de paine sau paste, in functie de preferinte.

Carnea de porc la ceaun poate fi si o reteta foarte economa, deoarece se poate prepara cu ingrediente simple si ieftine, si poate fi servita in mai multe mese. De asemenea, poate fi pregatita inainte si reheatata in zilele urmatoare, fiind o alegere perfecta pentru o masa rapida si usor de pregatit.

In concluzie, carnea de porc la ceaun este o reteta versatila, usor de adaptat si perfecta pentru familiile care iubesc mancarurile calde si hranitoare.

Carnea de porc la ceaun poate fi personalizata prin adaugarea condimentelor preferate. Unele dintre cele mai populare condimente incluse in aceasta reteta sunt piperul, rozmarinul, usturoiul, foi de dafin si cimbru. De asemenea, puteti adauga si mirodenii precum paprika, care adauga un gust picant mancarii.

In ceea ce priveste procesul de gatire, este important sa se amestece ingredientele cu grija si sa se mentina un echilibru intre umiditate si temperatura. Puteti controla acest echilibru prin adaugarea de apa sau supa in cazul in care se usuca prea tare, sau prin acoperirea vasului cu un capac sau cu folie de aluminiu in cazul in care devine prea umed.

Este important sa se acorde atentie si la taiatul carnii. Daca taiati carnea prea mare, poate sa dureze mai mult sa se gateste, iar daca este taiata prea subtire, poate sa se usuce prea repede.

Daca doriti sa preparati carnea de porc la ceaun cu mai multe legume, puteti adauga acestea la jumatatea sau la sfarsitul timpului de gatire, astfel incat sa se mentina crocanta si sa nu devina prea moi.

In concluzie, carnea de porc la ceaun este o reteta versatila, care poate fi personalizata in functie de preferinte si ingrediente disponibile. Este o mancare perfecta pentru o cina de familie sau o masa intre prieteni, si poate fi servita cu o mamaliga sau orez, sau cu orice acompaniement dorit.

Poftă bună!

Va multumim pentru vizionarea postarii [page_title]