Baklava este un desert traditional din zona Balcanilor, Orientul Mijlociu și Orientul Apropiat, care se face din foi filo, nucă, miere și esențe aromatice. Iată o rețetă pentru Baklava:

Ingrediente:

 • 1 pachet de foi filo (aproximativ 18 foi)
 • 1 kilogram de nucă măcinată
 • 200 de grame de zahăr
 • 100 de grame de unt topit
 • 3 lingurițe de esență de vanilie
 • 3 lingurițe de scorțișoară
 • 2 lingurițe de cardamom
 • 1/2 linguriță de nucșoară măcinată
 • 1/2 linguriță de cuisoare
 • 1 lingură de suc de lămâie
 • 400 ml de miere

Mod de preparare:

 1. Încălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
 2. Amestecați nuca măcinată cu zahăr, vanilie, scorțișoară, cardamom, nucșoară, cuisoare și sucul de lămâie.
 3. Într-o tavă rotundă sau pătrată, unsă cu unt, așezați o foaie filo, unsă cu unt topit și presărați o strat subțire de nucă. Continuați acest proces până la terminarea foii filo, cu excepția ultimului strat, care trebuie să fie format din foi filo unsă cu unt.
 4. Taiți Baklava în forme dorite, fie triunghiuri, dreptunghiuri sau hexagonale.
 5. Bagați Baklava la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute, sau până când devine aurie și crocantă.
 6. În timp ce se gătește, pregătiți siropul de miere, aducând la fiert mierea cu 1/2 cană de apă și 1 lingură de suc de lămâie.
 7. După ce ați scos Baklava din cuptor, turnați siropul de miere peste ea încet, în timp ce lăsați Baklava să se răcească.
 8. Serviți Baklava cald sau la temperatura camerei, împreună cu un pahar de ceai sau cafea.

Baklava este un desert popular care datează din antichitate și a evoluat în diferite forme în diferite culturi. Deși se găsește în mai multe variante, aceasta rețetă specifică se referă la Baklava turcească.

Înainte de a începe să pregătiți Baklava, este important să aveți toate ingredientele la îndemână și să le pregătiți în avans. Foile filo trebuie să fie delicate și să nu se rupă în timp ce le așezați în tavă, astfel încât să obțineți un aspect uniform. Nuca trebuie să fie măcinată fin, astfel încât să poată fi împrăștiată uniform între foi.

În timpul preparării, este important să respectați proporțiile indicate în rețetă pentru a obține un echilibru perfect între dulceața nucilor și acrișoara mierii. De asemenea, nu ar trebui să vă grăbiți în timpul procesului de tăiere a Baklavei, deoarece aceasta poate afecta aspectul final.

După ce ați scos Baklava din cuptor, este important să așteptați cel puțin 20-30 de minute înainte de a turna siropul de miere, astfel încât acesta să se poată absorbi în Baklava. De asemenea, nu ar trebui să turnați siropul în mod excesiv, deoarece aceasta poate face ca Baklava să devină prea umedă.

Baklava poate fi servită atât caldă, cât și la temperatura camerei. Poate fi păstrată la temperatura camerei pentru câteva zile sau în frigider pentru o perioadă mai lungă de timp, dacă este ambalată în mod adecvat. Este un desert versatil care poate fi servit la petreceri, la sărbători sau pur și simplu ca o gustare dulce și satisfăcătoare.

În concluzie, Baklava este un desert clasic care merită încercat datorită combinației sale de foi filo crocante, nucă măcinată și sirop de miere, aceasta este o rețetă ușor de făcut, dar care necesită atenție și precizie în timpul preparării.

Este, de asemenea, un desert care poate fi adaptat la preferințele individuale, astfel încât puteți folosi nucă de alună, nuci sau fistic, in functie de preferinte, si puteți adăuga și alte ingrediente, precum scorțișoară sau vanilie, pentru a oferi un plus de aromă și savoare.

Baklava poate fi, de asemenea, un desert perfect pentru o ocazie specială, cum ar fi o nuntă sau o petrecere, deoarece poate fi pregătită în mare cantitate și poate fi prezentată într-un mod elegant. De asemenea, poate fi oferit ca un cadou dulce pentru prieteni și familie, care vor fi încântați să primească această delicatesă.

Indiferent de motivul pentru care alegeți să pregătiți Baklava, aceasta este o rețetă ușoară și gustoasă care va fi apreciată de toți cei care o vor încerca. Experimentați cu ingredientele și modul de pregătire pentru a vă crea propriile variații unice ale acestui desert clasic.

Poftă bună!