Ingrediente:

 • 1 pachet foi filo (400 g)
 • 200 g nucă măcinată
 • 100 g zahăr pudră
 • 100 g unt topit
 • 1 linguriță scorțișoară
 • 1 linguriță esență de vanilie
 • 1/2 linguriță sare
 • zeamă de la 1/2 lămâie
 • pentru sirop:
  • 200 g zahăr
  • 100 ml apă
  • 1 lingură miere
  • 1 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare:

 1. Preîncălziți cuptorul la 180°C.
 2. Amestecați nuca măcinată, zahăr pudră, unt topit, scorțișoară, esența de vanilie și sare într-un bol mare.
 3. Întindeți o foaie filo într-o tavă de 20×30 cm unsă cu unt. Puneți o altă foaie filo peste aceasta și ungeți cu unt. Continuați procesul până când ați folosit toate foile de filo.
 4. Întindeți amestecul de nucă peste foile de filo, întinzându-l uniform.
 5. Rotiți tava și tăiați baclavaua în diagonală, formând triunghiuri.
 6. Coaceți baclavaua în cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până când este aurie și crocantă.
 7. Pentru sirop, amestecați zahăr, apă, miere și esența de vanilie într-un vas mic. Puneți pe foc mediu și amestecați până când se dizolvă zahărul. Adăugați zeama de la jumătate de lămâie și lăsați siropul să se răcească.
 8. Toarnați siropul rece peste baclavaua proaspăt scoasă din cuptor și lăsați-o să se absoarbă.
 9. Servește baclavaua caldă sau la temperatura camerei.

Enjoy! Baclavaua cu nucă este un desert clasic care poate fi servit la mese speciale sau la ceai.

Baclavaua cu nucă este un desert care a devenit popular în Europa de Est și Asia de Sud-Est. Este un desert cu o istorie lungă și bogată, cu rădăcini în Grecia Antică. În acele vremuri, baclavaua era preparată cu miere și nuci, și era considerată un dar pentru zeitățile mitologice. În timp, baclavaua a evoluat și a fost adoptată de alte culturi, inclusiv de turci, unde a devenit un desert tradițional la mese festive.

Ingredientele pentru baclavaua cu nucă sunt simple, dar pot fi personalizate în funcție de preferințe. Una dintre variațiile populare include adăugarea de fructe uscate, cum ar fi curmale sau stafide, sau a unor arome, cum ar fi scorțișoară sau cardamom. Uneori se folosește sirop de miere în loc de sirop de zahăr, care adaugă un plus de dulceață și aroma la desert.

Prepararea baclavaua cu nucă poate părea intimidantă la început, dar este de fapt un proces simplu. Foile filo trebuie să fie unguțe cu unt pentru a se menține crocante, iar amestecul de nucă trebuie să fie întins uniform peste foile filo. După ce baclavaua este coaptă, este important să se toarnă siropul încă cald peste desert, pentru a se absoarbe și pentru a îmbogăți aroma și dulceața.

Servirea baclavaua cu nucă poate fi un moment special și memorabil. Poate fi servită la o masă specială, cum ar fi o cină de sărbătoare sau o zi de naștere, sau poate fi servită la ceai sau la un eveniment social. De asemenea, poate fi oferită ca dar la un eveniment special sau poate fi inclusă într-un pachet de daruri.

În concluzie, baclavaua cu nucă este un desert clasic, cu o istorie lungă și bogată, care poate fi personalizat în funcție de preferințe. Prepararea acestui desert poate fi un proces simplu, care poate fi îmbogățit prin servirea sa la o masă și prin adăugarea de elemente speciale, cum ar fi fructe uscate sau arome. Această rețetă poate fi ușor modificată pentru a se potrivi gusturilor tale și pentru a se potrivi cu evenimentul sau ocazia specială. De exemplu, poți adăuga lămâie sau portocale la sirop, pentru a adăuga un plus de aroma, sau poți adăuga smântână sau frisca la amestecul de nucă pentru a-l face mai cremos. Baclavaua cu nucă este un desert versatil, care poate fi preparat cu ingrediente simple și cu un proces ușor de urmat. Acest desert poate fi savurat de toată lumea și este sigur că va fi un hit la orice masă sau eveniment.

Poftă bună!

Va multumim pentru vizionarea postarii [page_title]